Kyrkbladet – april-juni 2020

Observera

Denna text publicerades första gången den 31 mars, 2020. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Nu kommer månadsbladet i ny form och med nytt namn. Första numret i den nya kostymen sträcker sig från april till juni 2020.

Hör av dig till Simon Wimell om du har några frågor eller funderingar.

… och däremellan kommer fasta!

När våren är i antågande, med snödroppar, vitsippor och lärkor, möts vi i kyrkoårets teman av ett ganska motsträvigt sällskap. Just som vi spanar efter våra älskade vårtecken kommer teman som ”Prövningens stund”, ”Den kämpande tron” och ”Kampen mot ondskan”. Vore detta resultatet av en Kyrkans PR kampanj skulle verkliga PR-konsulter slå sig för pannan i förtvivlan. Och då har vi inte ens kommit till Långfredagen!

Men nu är ju inte syftet med fastetiden att öppna ett lockande skyltfönster för att värva presumtiva kunder, jag menar medlemmar. Fastan är snarare ett fönster in mot livets svårare frågor. De som vi kanske försöker undvika. Men som likväl kan tvinga sig på oss, även om det är vår och fågelkvitter omkring oss. För en del av oss är varje vår en depressionens tid, där vårglädjen omkring oss i kontrast framhäver drömmarna som aldrig blev verklighet och konsekvenserna av ogenomtänkta val. Vitsipporna spirar, medan jag själv upplever mig vara ett misstag. Hur kommer man vidare från sånt? Vilken tro förmår då bära?

Det är väl där Långfredagen kommer in. Att hur djupt mörkret än blir, hur ensam jag än kan känna mig bland vårglada medmänniskor, så finns Gud just där mina fötter står. Gud är inte mitt lyckopiller. Gud är, som Paulus skriver i Romarbrevet 15 ”Tröstens Gud”. En Gud som stannar kvar när glädjen i livet vänder dig ryggen. En blompinne som står kvar, som vikarierande hopp för en vissen blomma. En ”tröstens medmänniska” som orkar vara nära. Ja, när du är stark, när du har glädjen kvar, kan du vara ”den kämpande tron” för någon annan. Kanske är det i den kampen den sanna vårglädjen finns?

/ Claes